Aktiivijuoksijan blogi

Aktiivijuoksijan blogi

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Run like zombies are chasing you

Wienissä kaksi viikkoa sitten juoksemani maraton oli siitä erikoinen, että sain rikottua paitsi oman ennätykseni, niin samalla kisarajan maailman suurimmalle ja ainakin (terrori-iskua ennen) halutuimmalle maratonille: Bostonin Maratonille. Juoksin Wienissä aikaan 3.19.19, mikä oikeuttaa pääsyn sekä Bostoniin että Lontoon maratonille (New Yorkin Maratonin kisarajaan on vielä 10 minuuttia kurottavaa).

Pysähdyttävää kyllä, olimme treenikavereideni kanssa puhuneet juuri juoksun jälkeisellä illallisella seuraavasta tavoitteesta ja unelmasta juosta jenkeissä suurilla perinteisillä maratoneilla. Päätimme viinilasillisen äärellä koota porukan ja ilmoittautua Nykiin ja Bostoniin vuoden 2014 maratoneille. Wienin maratonilla (14.4.2013) saavuttamani kisarajat tuntuivat noin 9 tunnin ajan hienoilta, kunnes ensimmäisen kerran saimme uutisista tiedon Bostonin tapahtumista.

Wienin maratonilla mieleeni jäi erään kannustajan kyltti, jossa luki "Run like zombies are chasing you". Juoksun aikana muistan hymyilleeni tuolle kyltille, mutta muutama päivä juoksun jälkeen lause sai mielessäni aivan uuden merkityksen. Bostonin maratonin tapahtumat järkyttivät ennen kaikkea siksi, koska iskut tapahtuivat niin odottamattomassa paikassa. Mitään kauheampaa en keksi kuin sen, että joutuu rakkaan harrastuksensa parissa ja äärimmäisen suorituksen aikana pelkäämään yleisöstä lentäviä tuhoaseita. Toivottavasti jatkossakin juoksutapahtumissa voisi kilvoitella vain omaa mieltä ja mielikuvitusvastustajia vastaan, ilman mielipuolista pommi-iskua peläten.

Pelko on inhimillinen reaktio vastaavanlaisissa mieltä järkyttävissä tapahtumissa. Toisaalta ihmismieli haluaa unohtaa ikävät tapahtumat nopeasti. En tiedä, millainen vaikutus Bostonin tapahtumilla on massatapahtumien kävijämääriin tulevaisuudessa. Voi olla, että kävijämääriä halutaan rajoittaa ja varmasti turvallisuusmääräyksiä kiristää.  Ehkäpä jatkossa osallistuminen massatapahtumiin saa vierelleen paikallistapahtumien suosiota nostavan ilmiön. Tällä hetkellä ainakin tuntuu turvalliselta ajatukselta, että seuraavan maratonin tulen juoksemaan Suomen tutuissa järvimaisemissa.

Bostonin maratonin uhreja ja omaisia kunnioittaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti